© 2023 by Ground Floor. Proudly created with Wix.com

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Google+ Icon

September 12, 2018

Please reload

Recente berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Uitgelichte berichten

Paarden mest is super afval..

July 3, 2017

Paardenmest is na drogen en persen geschikt als brandstof

Paardenmest is een bruikbaar en betaalbaar alternatief voor aardgas. Gedroogd en tot briketten geperst is het een rendabele brandstof voor bijvoorbeeld een zwembad, ziekenhuis of verzorgingshuis. Dat blijkt uit een proef, die met hulp van stalhouderijen uit de Achterhoek en Twente is uitgevoerd. Voor het afvoeren van paardenmest maakt een manege nu kosten. De mest wordt verwerkt tot compost of op het land uitgereden. Een Duits ingenieursbureau heeft onderzocht of er een alternatieve manier van verwerking mogelijk is.

Tobias Peselmann van het ingenieursbureau Netz uit het Duitse Hörstel maakte een inventarisatie met de gegevens van 52 Nederlandse en 43 Duitse paardenhouders. Elk paard produceert 5 ton mest per jaar. De paardenmest bevat meestal veel stro, maar soms ook houtsnippers. De mest moet gedroogd worden en tot briketten geperst. Een kwart van de energie in die briketten is nodig voor het drogen, de rest kan daarna bijvoorbeeld in een kachel worden verbrand voor verwarming. Het proces is op verschillende bedrijven uitgevoerd met een mobiele droog- en persinstallaties. Daarbij bleek dat uit elke kilo paardenmest 0,5 kilo aan droge brandstof gemaakt kon worden. Daarvan is 75% van de energiewaarde te verkopen.

Volgens Peselmann is er een rendabele werkwijze mogelijk vanaf 60 paarden. Die produceren ongeveer 300 ton mest per jaar. De droog- en persinstallatie kost 200.000 euro, de kosten zijn 21.000 euro per jaar. Daar staat een opbrengst van 62.000 euro per jaar tegenover. De terugverdientijd is ongeveer 5 jaar. Voorwaarde is wel dat de paardenhouder afnemers voor de briketten weet te vinden, want het gemiddelde paardenbedrijf heeft zelf niet zoveel warmte nodig als de mest oplevert.

bron: De Gelderlander, 28/06/17

 

Binnenkort je eigen pellets persen bij een workshop van Het Veldhuys in Klazienaveen in Drente

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square