'Het Veldhuys'
Natuurlijk beter...
Het Veldhuys is opgezet met respect voor onze natuur. 'Natuurlijk beter ' gaat uit van het principe dat de mens onderdeel is van natuurlijke cycli.
Stilstaan bij verlies, het naar binnenkeren is nodig om weer tot volledige bloei te komen...
'Het Veldhuys ́
natuurlijk beter
Van paardenmest naar bio-energie .Maak je eigen brandstof...
De mestbriket
De eerste workshop in Nederland om paardenmest te veranderen in bio-energie.
Uniek en humor, hand in hand.
Je kijk op mest zal nooit meer hetzelfde zijn...Van poep tot brandstof...
Stoken op paardenmest, ouderwets of toekomst?
Wist je dat een gemiddeld paard wel
20 kilo mest per dag produceert? Nee, dat wist ik ook niet.
Wil je nu zelf aan de slag met het maken van mestbriketten?
Kijk dan snel hieronder hoe je dat het makkelijkste kan doen. Veel plezier en geniet van de warmte.
´Het Veldhuys´ natuurlijk beter
Van paardenmest naar bio-energie .
Maak je eigen brandstof…
De mestbriket
De eerste workshop in Nederland om paardenmest te veranderen in bio-energie.
Uniek en humor, hand in hand.
Je kijk op mest zal nooit meer hetzelfde zijn…
Van poep tot brandstof…
Stoken op paardenmest, ouderwets of toekomst?
In tijden van bewustwording en energie problemen, ging ik nadenken.
Nadat ik een documentaire had gezien van een geïsoleerde stam in Afrika, die de mest van hun koeien als brandstof gebruikten, begon mijn ontdekking reis.
Nadat ik een aantal jaar geleden verhuisde van Zaandam naar Klazienaveen met het gezin, ons eigen “ik vertrek”, ontstond de wens om bewuster te gaan leven. Ik had een druk bestaan als mediator en kindercoach met paarden en mijn man was vaak weg als vrachtwagenchauffeur.
De paarden stonden in stalling onder de rook van Amsterdam in het mooie Den Ilp. De reistijden van en naar stal waren afhankelijk van de file op de weg, maar toch in het gunstigste geval was een enkele reis 30 minuten. De penny pony droom was natuurlijk al tijden aanwezig en die werd versterkt door mijn dochter, die ook haar eigen pony aan huis wilde hebben.
Onze zoon vond toevallig dit plekje. En om heel eerlijk te zijn heb ik het moeten opzoeken op de kaart. Ruimte, rust en de paarden aan huis. Het begin van mijn wereld.
Het huis was niet echt bijzonder, maar achter het huis lag een prachtige kas het perceel had grond en alles was paard gerelateerd. Het mooiste is dat het huis gelegen is aan de rand van het Oosterbos, precies wat we wilden.
Vanuit de visie om zo zelfvoorziend mogelijk te leven, borrelden er allerlei ideeën omhoog.
De kas werd mijn groente tuin, mijn eigen verse groente winkel. Dus vol enthousiasme begon mijn moestuin vorm te krijgen.
Eerst de grond verbeteren, de oude eigenaar had op tafels gekweekt en ik wilde in de volle grond gaan kweken.
Dat was het eerste moment waarop ik mij bewust werd van de gigantische hoeveelheid paarden mest die mijn drie paarden produceren. Wist je dat een gemiddeld paard wel 20 kilo mest per dag produceert? Nee, dat wist ik ook niet… De net aangelegde mest hoop groeide gestaagd. Op dat moment besloot ik om op paarden mest te gaan kweken.
Zo gezegd zo gedaan, elke dag ging de kostbare paarden mest in de kruiwagen en werd met liefde te rusten gelegd in de kas. Afgedekt met doek om onkruid vorming tegen te gaan.
Nadat de grond in de kas tot op het randje afgevuld was, kon de mest rusten en wachten op het voorjaar.
Fruitbomen werden gepoot in een bedje van paarden mest en de eerste aardbeien planten werden geplant in kratjes met paarden mest. Dat was alles dat ik kon doen op dat moment.
De mest productie van mijn paarden ging gestaagd door, er is een klein moment geweest dat stoppen met hooi voeren ook een optie was. De mest hoop groeide als kool.
Dat was het moment dat ik ging nadenken over de vele mogelijkheden van deze geweldige grondstof.
Paardenmest uit weide en stal.
Paardenmest is ondergewaardeerd…
Zo... ik heb het gezegd… In de paardenwereld is mest een probleem, een noodzakelijk kwaad. De paarden zijn geweldig maar de mest is afval… Of toch niet?
Met in gedachten de documentaire van de Afrikaanse stam die zijn mest als brandstof gebruikt, begon mijn ontdekking tocht in de wondere wereld van mest.
Mijn kijk op afval zal nooit meer hetzelfde zijn.
Mest is geen afval, mest is een prachtig veelzijdig product dat voor veel verschillende doeleinden kan worden verwerkt
Het productie team. Reja, Rambo & Jelle.
Kennis.
Natuurlijk wist ik dat wel, ik had alleen de kennis niet.
Met de intreding van de cv installatie die gebruikt maakt van gas, is de kennis die we nodig hebben om onze eigen brandstof en om in onze eigen warmte voorziening te voorzien verdwenen. Zoals we allemaal kunnen zien in de media is de gas productie in Groningen op zijn zachts gezegd problematisch te noemen.
Het Groningse gasveld is een van de grootste ter wereld. Met een grootte van 900 vierkante kilometer beslaat het veld ongeveer een derde van de provincie Groningen.
Het veld werd in 1959 ontdekt en vanaf 1963 wordt er gas gepompt.
Geschat wordt dat de Groningse gasbel 2800 miljard kuub gas bevat. De Nederlandse Aardolie Maatschappij, die het aardgas uit de grond haalt, verwacht dat de gaskraan nog vijftig jaar blijft openstaan. Wel zal de productie vanaf 2020 verder worden teruggeschroefd, omdat er steeds minder gas te halen is.
Als gevolg van de boringen beeft de grond onder de huizen in Groningen, mensen die hun prachtige huis zien vervallen tot een ruïne dat gestut moet worden om instorten te voorkomen.
Kinderen die het gevoel van de veiligheid van hun eigen huis moeten missen.
Uit studie is gebleken dat de ondervraagde kinderen onrust, en spanningen ervaren. Er is onzekerheid over mogelijke verhuizingen en de kinderen hebben last van de leegstand en sloop van gebouwen in hun directe leefomgeving.
Voor een kleine groep kinderen geldt zelfs dat zij bang zijn, slecht slapen en zich somber voelen over de toekomst.
De overheid zet zich in om de gaswinning in Groningen terug te schroeven.
Dit heeft als gevolg dat de gasprijs omhoog zal gaan en er tegen een duur tarief gas zal moeten worden ingekocht. Het geïmporteerde gas zal een fors hogere gas rekening opleveren voor de consument.
Met dit gegeven kan ik het heugelijke nieuws met u delen dat mijn gas verbruik verlaagd is van 20 m3 naar 0,1 m3 per dag. De 0,1 m3 per dag is voornamelijk het koken op gas.
Als de keuken aan de beurt is om vervangen te worden zal dit ook vervallen.
De veertig zonnepanelen leveren genoeg op om dit op te vangen. Waar komt de warmte dan vandaan hoor ik je vragen!!!
Mijn warmte komt van de paardenmest..
Het Veldhuys natuurlijk beter
Het Veldhuys is een uniek stukje natuur in het mooie Klazienaveen, Drenthe.
Gelegen aan de bosrand van het Oosterbos… Rustiek gelegen aan een doodlopende weg die overgaat in een zandpad. De omgeving en het huis lenen zich goed voor het herontdekken van de kennis van welleer. De opzet is om zelfvoorzienend te leven, natuurlijk wel binnen bepaalde kaders. De eerste investering waren de zonnepanelen die het huis en ons moderne huishouding moesten voorzien van elektra. Voedsel komt van het land en uit de koude kas achter het huis vandaan. Wat nog niet voorhanden is wordt geruild met buren.
Nieuwe vaardigheden worden aangeleerd, zoals het inmaken en fermenteren van groente,
En het maken van mestbriketten en pellets van paarden mest.
De verwarming van het huis komt van de houtkachel in de huiskamer en de pelletkachels die het 1000 liter water vat verwarmen. Dit water uit het buffervat word rondgepompt door het huis om de cv te verwarmen. Het gevolg is een heerlijk warm huis zonder het gebruik van gas..
De hout kachel in de woonkamer heeft een dubbele functie, enerzijds om de woonkamer lekker op temperatuur te houden, anderzijds om aan mijn behoefte van vlammetjes en vuur te voldoen. levendige vlammen zien en de gloeiende warmte op je huid voelen, dat zijn al eeuwenlang de mooiste eigenschappen van een houtvuur. Zonder houtvuur waren grote delen van de wereld onbewoonbaar gebleven omdat het simpelweg te koud was. De afgelopen decennia heeft de gemakkelijke warmte van de centrale verwarming het houtvuur verdrongen. Maar het houtvuur is terug in ons huis en verwarmt ons hart. Wat ook meespeelt is dat de behoefte aan onafhankelijkheid is toegenomen. Het besef voor het milieu en het belang van duurzame energie hebben ervoor gezorgd dat de huidige generatie houtkachels klimaat neutraal gestookt kunnen worden.
Dat zal ik nader toelichten… De afgelopen twintig jaar stook ik naast de cv ook een houtkachel, de warmte heeft iets behaaglijks dat de cv niet kan leveren.
Naast dat het hout gekapt, gedroogd en gekloofd moet worden heeft het een droging tijd van zeker twee jaar. Het brandhout mag een vochtigheids percentage hebben van 20 procent, vers gekapt hout heeft een vochtigheids percentage van ongeveer 50 procent.
En als er veel tannine in zit zoals eikenhout moet het nog langer drogen.
De mestbriketten die ik maak zijn met twee maanden droog en gebruiksklaar.
Natuurlijk is ook hier een planning noodzakelijk. Begin niet in december omdat je in januari wil gaan stoken.
De mest briketten kun je het hele jaar maken en opslaan voor de winter, er zit geen houdbaarheidsdatum op. Ze zijn licht van gewicht en ruiken niet, daarnaast zijn ze vormvast en makkelijk stapelbaar. De briketten branden ongeveer 40 minuten en hebben de warmte afgifte van populieren hout.
Dus plaats een stapel gedroogde briketten in de garage of in de gangkast en gebruik ze vanaf de eerste rillerige avonden tot aan de lente aan toe.
Ons doel…
Het doel is om te leren hoe we paarden mest kunnen transformeren naar kostbare brandstof. Alvorens fanatiek te gaan persen gaan we eerst een stukje theorie doornemen voordat we aan de slag gaan.
Het blijkt namelijk dat paarden mensen erg eigenwijs zijn, jij en ik natuurlijk niet, de meeste wel. Het afgelopen jaar heb ik de workshop mesbriketten persen gegeven in Nederland en België. In de workshops worden veel vragen gesteld door de cursisten en die vragen zal ik verwerken in de uitleg van de workshop.
In principe kun je de mest van alle dieren gebruiken die op een dieet staan van plantaardig voedsel. Je kan de mest mengen en op die manier tot een prachtig mestbriket komen.
Paarden, ezel, koeien, konijnen, geiten en alpaca mest is geschikt voor de mestbriket.
Laats kreeg ik de vraag of honden en katten poep ook geschikt was, ja in principe wel, maar je moet je wel afvragen of dat wenselijk is…
De doelstelling is om met zo min mogelijk investering in geld en tijd een zo mooi mogelijk product te maken.
We gaan ons eerst verdiepen in de vraag ”wat is mest”?
Mest is een afval product van dier of mens, in ons geval gaan we uit van de mest van het paard. Menselijke mest gaat verder onder de naam menst.
Paarden produceren ongeveer 20 kilo mest per dag, dit is natuurlijk afhankelijk van het type paard en de hoeveelheid voedsel die het paard krijgt.
De Shetlander zal minder mest produceren dan een fries, maar gemiddeld genomen is het 20 kilo per dag.. Zelf heb ik drie paarden, dus dat is ongeveer 60 kilo per dag.
Om aan te geven hoe ik in de wondere wereld van mest ben verzeild.
En dat er een moment is geweest dat ik dacht dat stoppen met voeren een serieuze optie was. Natuurlijk was dat moment welgesteld 5 minuten voordat ik in lachen uitbarstte.
Het gras of hooi dat wij de paarden voeren word omgezet naar mest, maar hoe doet een paard dat?
Het voedsel komt via de mond van het paard via de slokdarm in de maag van het paard.
De maag heeft maar een relatief kleine inhoud van 18 liter, dat is ook de reden dat paarden de hele dag door de beschikking moeten hebben over ruwvoer. De speekselproductie kan namelijk alleen op gang komen als het paard eet. En juist die speekselproductie zorgt ervoor dat het voedsel kan verteren. Paarden hebben dus geen doorlopende speekselproductie zoals mensen.
Via de maag gaat het naar de dunne darm, in de dunne darm wordt het voedsel door de maagsappen, die eerder zijn toegevoegd, verder afgebroken.
Met name de eiwitten, vetten en het zetmeel worden hier afgebroken en opgenomen. Vandaar gaat de reis van het voedsel verder naar de blinde darm…
In de blinde darm, die een inhoud heeft van 30 liter begint het rottingsproces.
Waar de blinde darm bij ons als mensen bijna of geen functie meer heeft is het bij het paard het begin van onze mestbriket. Vanuit de blinde darm gaat de reis verder naar de dikke darm van waaruit de brij die overblijft uiteindelijk aankomt in de endeldarm.
Deze brij is op dat moment dat het in de endeldarm aankomt ontdaan van de voeding stoffen die ons paard nodig heeft, net zoals de meeste vocht.
De mest word door de endeldarm via de anus afgevoerd. Een paard kan zijn ontlasting niet ophouden zoals mensen dat wel kunnen. Wij als mensen kunnen besluiten om onze menst op te houden als wij niet in de gelegenheid zijn om te ontlasten. Zou toch raar zijn als we op straat achter de eerste boom gaan zitten die we tegen komen.
Het is trouwens ook strafbaar om in het wild te poepen, staat een echte boete op.
In de endeldarm van het paard gebeurd iets waar we enerzijds heel blij mee zijn maar anderzijds helemaal niet. Door het ritmische samentrekken van de endeldarm ontstaan de bekende mestballen.
De natuur is goed geregeld, de mestballen worden in de endeldarm voorzien van een dun laagje slijm dat als glijmiddel functioneert, zonder dit slijmlaagje zou je paard een verstopping krijgen. Koliek zoals dit heet.
Ook als de ontlasting van het paard dunner is zal dit slijm laagje aanwezig zijn, het is het natuurlijke glijmiddel van de endeldarm.
Als paarden mens kijk ik vaak naar de ontlasting van mijn paard, bijna of dat je de gezondheid kan aflezen van de mest die de anus verlaat.. heeft je paard normale mastballen en dan opeens heel slap richting diarree, dan weet je dat er iets is. Heeft het paard op te lang gras gestaan, is het ziek, heeft het paard koorts? Dat zijn vragen die je afleest van de mest van je paard. Tevens kijken we of er geen wormen besmetting is en als er een worm gevonden word gaan we een wormenkuur geven. Dus eigenlijk kun je zeggen dat we onbewust al bezig zijn met de wondere wereld van mest.
We weten nu dat en waarom de paardenvijg een slijmlaagje heeft…
Met deze kennis stuiten we dan ook meteen op de eerste hindernis om mestbriketten te maken. Deze slijmlaag zorgt ervoor dat de vijg het lichaam makkelijk kan verlaten zonder te verstoppen. Als je deze mest nu zou persen zou de mestbriket per direct uit elkaar vallen.
Je kunt je voorstellen dat vezels van de mest niet met elkaar kunnen verbinden als er een slijmlaag tussen zit.
Stap 1
Het verwijderen of eigenlijk stuk maken van de slijmlaag.
Hoe ga je dat doen?
Je neemt een ton of emmer en vult deze met de mest en hier voegen we een aantal liters water aan toe.
De verhouding is een beetje afhankelijk van hoe vers of oud de mest is. Verse mest heeft minder water nodig dan mest dat al drie weken in de zon heeft liggen drogen.
Neem ongeveer 2/3 mest en 1/3 water om mee te beginnen.
Dan ga je de mest en het water mengen, heb je geen elektra tot je beschikking dan kan dit prima met een schep.
Maak de substantie zo dik (of dun) als een dikke vla.
Als de substantie te droog is voeg je water toe tot het gewenste resultaat.
Blijf doorgaan tot je ziet dat de mestballen opgegaan zijn in een homogeen mengsel.
Heb je wel de beschikking over elektra dan stel ik voor om een verf menger bij de bouwmarkt te kopen ( a 8,95) en deze op een oude boormachine te zetten.
Deze mixer plaats je in de emmer met mestballen en water en na 5 minuten heb je een prachtige homogeen mengsel.
Toen kwam de vraag van de beton/cement molen..
Deze schept de stoffen door elkaar en maak de mest niet stuk zoals we willen, wat wel een optie is om er twee bakstenen in de plaatsen en gebruik te maken van verse mest.
Gefeliciteerd… de eerste hindernis is genomen.
De slijmlaag van de mestbriket is nu dus danig in kleine segmenten geslagen dat het geen opstakel meer is voor het vormen van een mestbriket.
Zouden we deze mest gaan persen dan zal de briket al beter in elkaar zitten dan met de losse mest ballen. Helaas zullen ze na drogen uit elkaar vallen.
Het is in de natuur zo geregeld dat wat droog is gaat breken en scheuren.
Met als gevolg dat je alsnog de hele tijd bij de kachel zal zitten voor de brandstof toevoer.
Als de grond te droog is zie je dat er scheuren ontstaan in het bovenste oppervlakte.
Er zijn een aantal mensen geweest die zich afvroegen waarom er ongedierte in de mestblokken zitten!
Dat is dus niet zo, muizen en ratten hebben daar niks te zoeken. Het lijkt daarop omdat de blokken zijn gedroogd zonder bind middel, waarna ze bij droging zijn gebroken.
Wat hebben we dus nog meer nodig?
Wat we nog meer nodig hebben is een bindmiddel of te wel een stof die vezel aan elkaar laat plakken.
In de periode dat ik aan het experimenteren ben geweest om de mestbriketten te maken, kwam ik erachter dat er veel verschillende verdikkingsmiddelen zijn.
Aardappel zetmeel, maïzena zijn daar een aantal van. Helaas hebben die stoffen geen plakkracht om de vezels te verbinden met elkaar.
Wat is dan de truc die wel werkt?
Er zijn een tweetal producten die wel het gewenste resultaat opleveren.
Behangplaksel.
Zorg dat het mengsel van de behangplaksel goed stijf is. Maak het klaar zoals op de verpakking vermeld staat. (Je kan gewoon de goedkoopste gebruiken.)
Laat dit vervolgens twee uur opstijven.
Voeg aan een tien liter emmer ongeveer 250 ml behangplaksel toe en roer dat weer goed om, ook in de randen van de emmer. Laat dit nogmaals een half uurtje staan zodat het plaksel zich kan verbinden met de mest vezel.
Behangplaksel is niet geschikt voor koeienmest.
Het voordeel van behangplaksel is dat het makkelijk in gebruik is.
Het nadeel van behangplaksel is dat met het persen de briket zal aanvoelen als een nog niet gare cake.
Het mest water dat met het persen vrijkomt is erg vruchtbaar voor planten en moestuin.
Zelf vang ik dit op in een emmer en gebruik het als mest stof. Helaas is het niet geschikt voor de jonge plantjes. Ervaring heeft geleerd dat mijn met moeite opgekweekte groente, waar inmiddels twee kiemblaadje aan zaten dood gaan van de behangplaksel.
Door het behangplaksel worden de jonge worteltjes afgesloten en kunnen dus geen water meer opnemen waardoor je plantje die je met heel veel liefde aan het vertroetelen bent zal sterven.
Voordeel van behangplaksel is dat het relatief schoon is en makkelijk werkt.
Kranten papier.
Kranten papier is gemaakt van bomen en daar zit een natuurlijk plaksel in… cellulose.
Cellulose is een natuurlijk behangplaksel die vrij komt als het papier met water in aanraking komt. Scheur de krant in grove stukken en plaats dat in een emmer. Vul de emmer met water dat de kranten onder water staan.
Wacht dan 24 uur om de krant de gelegenheid te geven zijn cellulose verbinding af te geven aan het water. Haal dan vervolgens de mixer op de boormachine erdoor en je zult zien dan binnen 5 minuten de papiermix zo fijn is dat het lijkt op een dikke pap. Bijna alle kranten zijn geschikt hiervoor. Behalve de kranten met een was laagje.
Folder kunnen ook gebruikt worden behalve de glimmende folders, die niet. Het voordeel is dat we de kranten recyclen.
Uit onderzoek is gebleken dat deze krantenpap het beste werkt als je dit nogmaals twee dagen laat rusten. Op die manier krijgt het de tijd om zijn plakkracht te versterken.
Op een emmer van tien liter nemen we een grote hand van deze pap en mengen dit weer goed door elkaar.
Het mest water dat met het persen vrijkomt is erg vruchtbaar voor planten en moestuin.
Zelf vang ik dit op in een emmer en gebruik het als mest stof. Het mest water dat hier vanaf komt is wel geschikt voor de jonge plantjes.
Dus in het kort, mest met water mengen en behangplaksel of krantenpap toevoegen en weer mengen.
Er zitten geen schadelijke stoffen in behangplaksel en kranten papier die een bezwaar kunnen zijn bij verbranding. Een mestbriket met bovenstaande samenstelling geeft vijf tot tien procent as af.
We kunnen gaan persen…
Stroop de mouwen op, trek de handschoenen aan, pak de pers, en aan de slag.
Mest is in geperste vorm, mits goed gedroogd, een prima alternatief voor hout.
Deze brandstof van paardenmest kan in de houtkachel en vuurkorf verbrand worden.
De manier van branden verschild niet veel met die van hout, zorg ervoor dat de kachel een werktemperatuur heeft voordat je de mestbriket op het vuur plaats. Je plaats immers ook geen houtblok op één aanmaak blokje. Het voordeel van een mestbriket is dat het geen hars bevat zoals hout.
Neem de pers, plaats deze op een tafel die goed op hoogte is. Een te laag geplaatste tafel zorgt voor rugpijn en een te hoop geplaatste tafel geeft kramp in de armen.
Haal het bovenste rooster eraf en vul de pers luchtig met de mest tot 1 cm onder het randje.
Plaats nu het rooster terug en druk met je handen het rooster in de pers.
Zorg ervoor dat het rooster er recht op gaat.
Let wel op dat je met beide armen dezelfde druk geeft. Alle mensen hebben namelijk 1 arm die sterker is dan de andere, wees je daar bewust van.
En voor de mannen onder ons… het gaat je niet lukken om diamanten te persen, proberen heeft geen zin. Mocht het per ongeluk wel lukken, dan raad ik je aan om mij te bellen en vooral ermee door te gaan.
De pers is voornamelijk bedoeld om de briket in het gewenste model te persen. Niet om al het water te verwijderen. De mestbriket heeft het water nodig om te kunnen drogen.
Mest is namelijk vormvast, als het is gedroogd zal het nooit meer zijn oorspronkelijke staat aannemen. Als de mestbriket ontdaan is van het water, dus te vast geperst, zal de buitenkant eerder droog zijn dan de binnenkant. Eenmaal afgesloten zal de binnenkant dus zijn vocht niet meer kwijt kunnen en krijg je een mestbriket die niet 100 % droog is.
Deze zijn niet meer voor de kachel te gebruiken.
Je kunt ze wel gebruiken voor de schriktraining op stal als rookbom.
Ammoniak.
In paardenmest zit geen ammoniak, ammoniak zit in de urine van paarden.
Vorm van de briketten.
De vorm van de briket is de vorm van de pers die je gebruikt.
IK ben mijn ontdekkingreis begonnen met een pvc pijp, helaas lukte het rond stapelen niet zo goed dus moest ik op zoek naar een andere vorm.
En ja wat staat nou als een huis?... een baksteen… Daarom heb ik gekozen voor een pers die de vorm van een baksteen heeft. Geweldig, niet allen met drogen maar na droging makkelijk
te stapelen in de gangkast of de garage.
Maak de briketten niet te dik, vul de pers 1 keer en dan is de briket klaar. Een te dikke briket zal ook weer aan de buitenkant vormvast opdrogen en afharden. Met als gevolg dat de binnenkant nat zal blijven.
Drogen van de briketten.
Het drogen van de briketten is een serieuze zaak, ben je te ongeduldig dan zal de briket niet branden maar gloeien. (De rookbom, leuk voor schriktraining op stal)
Het drogen van de net geperste briket is belangrijk om straks een mooie vlam te krijgen in de kachel zodat er een optimale verbranding kan plaats vinden.
Hout kun je met 20 % vocht nog branden, mestbriketten niet.
Een mestbriket moet 100 % droog zijn.
De blokken hebben net als hout een droog periode nodig.
Waar voor hout 2 jaar staat is het met mest briketten 2 maanden.
Je mag ervan uit gaan dat de mestbriket met twee maanden droog is, dit is natuurlijk wel afhankelijk van het weer en de locatie waar jij de blokken laat drogen.
Mijn eerste blokken heb ik gedroogd naast de houtkachel, in een houten krat heb ik een zestal natte blokken naast de kachel geplaatst en die waren met anderhalve week droog.
Gelukkig is er bijna geen geur de van de natte mestbriketten afkomt. En als ze gedroogd zijn dan ruiken ze helemaal niet meer.
De meeste mensen die op workshop komen ruiken met verbazing aan de gedroogde mestbriketten en constateren dat er geen geur van afkomt. Natuurlijke verbazing alom.
De reden dat een mestbriket in gedroogde geen geur afgeeft is dat de vezels zijn bewerkt terwijl ze het maagdarm kanaal van onze paarden door gingen. Dit zorgt ervoor dat er geen geur overdracht is als de mestbriket droog is. Ook bij verbranding ruiken de mestbriketten nog minder dan hout.
Tijdens het drogen ontstaat schimmel en grassprieten op de mestbriketten, geen paniek…
Je zult zien dat als de mestbriketten droog zijn de schimmel en de grassprieten verdwenen zijn. Na het drogen is er ook geen voedingsbron meer voor de schimmels.
Plaats de net geperste briketten niet op of tegen elkaar, ze hebben lucht circulatie nodig om te drogen. Het is net als de was die je buiten laat drogen, met een windje is het sneller droog dat was dat in een gesloten kamer hangt te drogen.
Neem een afstand van 1 cm tussen de blokken en plaats dunne latjes bovenop voor de volgende laag. Na twee maanden zul je zien en voelen dat het blok hard is en een stuk lichter nu het water is verdampt. Hoe kun je zien dat de mestbriket droog is? Plaats je duim in het midden van de briket en probeer deze in ter drukken… lukt dat niet… dan zijn ze droog.
Heb je bijvoorbeeld een schutting of muur, maak daar dan een twee-pans dakje boven en daaronder laat je de briketten drogen. Spatwater is geen probleem maar vermijd water van bovenaf.
Op het moment dat je de mestbriketten heb gemaakt en ze liggen op hun plaats kun je last krijgen van mestvliegjes. Strooi dan een dun laagje as van de houtkachel over de blokken en de vliegjes zullen verdwijnen. Dit werkt ook op de mest hoop.
Parasieten (wormbesmetting van de mest) die aanwezig zijn in de mestbriketten, zullen na verbranding weg zijn.
De schone as kan veilig en zonder zorgen voor her-besmetting over het land gestrooid worden.
Het gras zal sneller groeien dan het mos . Voordeel is dat met de tijd, het mos zal verdwijnen van het land.
Het branden van de briketten.
Het branden van je eerste mestbriket is een feestje, neem er de tijd voor.
Maak eerst de raampje van de kachel schoon, pak een kussen en ga voor de kachel zitten. Neem een lekker kopje koffie of thee. Misschien zelfs een lekker rood wijntje.
Leg alles klaar om de kachel aan te maken en vergeet vooral niet te genieten van dit moment.
Maak de kachel aan zoals je gewent bent en wacht tot de kachel op werk temperatuur is. Dat betekend dat de kachel klaar is om een groot stuk hout in het vuur te plaatsen.
Echter in plaats van hout, pak je nu de mestbriket.
(je hebt al gecheckt dat deze echt droog is.)
Plaats de mestbriket op het warme vuur en zie hoe de vlammen gaan branden van jou eigen gemaakte mestbriket. Voel de warmte van de paardenmest en geniet… Ik weet nog goed dat mijn eerste briket te nat was, ongeduldig als ik ben dacht ik dat het wel kon. Hout is immers ook niet altijd 100% droog.
Dat was een leermoment, een grote rookbom als resultaat. Dat is leuk voor de schriktraining op stal, maar niet voor in de kachel.
Fijn stof uitstoot mestbriketten.
Wat is fijn stof ?
Fijn stof is een vorm van lucht vervuiling. Tot fijn stof worden in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend. Fijn stof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling.
Uit gegevens blijkt dat fijn stof bij inademing schadelijk is voor de gezondheid. Zo leidt het bij mensen met luchtwegenaandoeningen en hart – en vaatziekten tot verergering van hun symptomen en heeft het bij kinderen invloed op de ontwikkeling van de longen. De normen voor fijn stof worden in Europa op veel plaatsen overschreden, vooral langs drukke wegen, door voertuigemissies.
We kunnen onderscheid maken in primaire en secundaire deeltjes.
-primair fijn stof ontstaat door verbranding, wrijving of verdamping van fossiele brandstoffen.
-Secundaire fijn stof, ontstaat als moleculen van verzuurde stoffen als stikstofoxiden, zwaveldioxide, ammoniak, vluchtige organische stoffen en ozon zich verbinden tot vaste deeltjes. Deze kunnen zich ook aan primaire deeltjes hechten.
De grootste uitstof van fijn stof centreert zich op plaatsen van veel industrie, op rondwegen rond grote steden en havens, met name in het westen van Nederland.
De voornaamste conclusie is dat de emissie door de biomassastook in Nederland de komende jaren op een aantal plaatsen gaat toenemen. De grootste toename zit bij de bijstook in kolencentrales. Omdat hier de emissie van kolen verdrongen wordt zal er per saldo geen substantiële toename of afname van de fijn stof zijn.
Bij vervanging van kolen door biomassa treed er waarschijnlijk een beperkte daling van de hoeveelheid fijn stof op.
Particulieren kachels zullen in 2020 naar schatting minder dan 3% bijdragen aan de totale binnenlandse emissies.
Zoals je kunt lezen is de uitstoot van fijn stof door de particuliere verbranding zeker een punt van zorg.
Als we gaan kijken naar de ecologische voetafdruk van de mens kun je meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van CO2 die we uitstoken.
Iedereen gebruikt een stukje van de aarde om te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld je voedsel te verbouwen, je huis te verwarmen, je afval te verwerken, je kleding te produceren of naar je werk te reizen. We noemen dit stukje aarde je voetafdruk.
Het grasland waar de paarden op staan en het hooi dat de paarden voornamelijk eten is in staat om samen met andere planten en bomen de CO 2 uit de lucht te halen en op te slaan. Bij inname door het paard zal door de vertering van het darmsysteem een Co 2 neutraal product ontstaan..
De mest van paarden is dan ook een CO 2 neutraal product.
Daarom ben ik van mening dat het verbranden van mest briketten onze ecologische voetafdruk zal afnemen. Vaak hebben we namelijk de grondstof letterlijk om de hoek liggen. Deze grondstof omgezet naar mest briket zal niet alleen het huis verwarmen maar ook de verwerking van afval reduceren.
Minder vrachtwagens, treinen ,boten zullen er nodig zijn als we als particulier onze eigen grondstof kunnen verwerken.
Mensen zoals jij en ik zijn ons bewust van de afdruk die we maken op onze wereld en willen op kleine schaal bijdragen aan het verminderen of verkleinen van onze ecologische voetafdruk.
De moderne houtkachel.
De moderne houtkachel is niet te vergelijken met de houtkachel van vroeger. Grote kachels waar halve bomen in moesten om de kamer van enige warmte te voorzien.
De moderne kachel heeft aan een beetje brandstof genoeg om een optimaal rendement te generen.
Het voordeel is dat je brandstof minder hard gaat en de uitstoot van fijn stof minder is dan voorheen.
De moderne houtkachel met een hoog rendement zal als milieuneutraal worden beschouwd.
Het rendement van een kachel is de energie prestatie van de kachel (hoeveel energie wekt het op in verhouding tot de gebruikte energie) .
Hoe hoger het rendement van de kachel, hoe efficiënter, hoe zuiniger en schoner de verbranding. Het rendement van kachels wordt tegenwoordig steeds verbeterd. Fabrikanten ontwikkelen steeds meer geavanceerde verbrandingstechnieken. Ter vergelijking, een open haard heeft een verbranding van 10 tot 15 %. Een hoogrendement houtkachel heeft tegenwoordig wel een rendement van 90 %.
Daarnaast is het mogelijk om een filter te instaleren in je kachelpijp, een naverbranding katalysator.
Katalysatoren zijn misschien wel het meest bekend als onderdeel van de uilaat van de auto. In de uitlaat van een auto zorgt de katalysator ervoor dat het laatste beetje onverbrande benzine of diesel alsnog wordt verbrand en niet in de lucht terecht komt.
De katalysator (ABCAT) zit in de uitlaat van een kachel en verbrand onverbrande stoffen en schadelijke verbindingen in de rook zodat deze niet in de lucht terecht komen.
De voordelen van een rookfilter:
. de geur van de rook uit de schoorsteen wordt sterk
Verminderd.
. eenvoudig te plaatsen.
. eenvoudig schoon te maken.
. fijn stof reductie tot 95 %
De geur die vrijkomt bij het verbranden van de mest briket is neutraler dan de geur van hout.
Wat is er verder nog meer mogelijk met paarden mestbriketten?
Aangezien de mest van paarden geen afval is maar een veelzijdige grondstof is de as van de mest briket ook geen afval. De as die afkomstig is van de mest briket is zeer vruchtbaar voor verschillende doeleinden te gebruiken.
- As verstrooien op het land
Doe dit bij voorkeur bij weinig tot geen wind en als je weet dat het een aantal dagen droog zal blijven.
Op het moment dat de as laag nog op het gras ligt en het gaat regenen zal de as laag het gras afdekken.
- As werd vroeger gebruikt als meststof.
Voor de nachtschade groenten, planten zoals tomaten, paprika’s en aardappelen, kunnen goed wat extra meststof gebruiken in het groei seizoen.
- As op de composthoop gaat vliegen tegen.
- As als strooi as ipv strooi zout.
- As als polijstmiddel voor de ramen van de houtkachel.
- As als vliegen verjagend middel op de verse mest briket.
Het as dat van de mestbriketten afkomt is ook goed te gebruiken voor de moestuin en geeft bij verwerking een 20 % meer vruchtopbrengst.
Maar niet alleen de moestuin is blij met het as van de mestbriketten, het gazon en het grasland is minstens zo blij. De as zorgt ervoor dat het gras sneller groeit dan het mos.
Dus bewaar het as en geef je land een boost in het voorjaar en najaar.
Let daarbij wel op dat je het op een dag doet dat er zeker twee dagen geen regen voorspeld word. Als het as nog niet is ingezakt in het gras, zal het in combinatie met water een koek gaan vormen.
Zoals jullie hebben kunnen lezen is de mest van onze paarden een prachtig en veelzijdige grondstof. Jullie hebben nu genoeg kennis om zelfstandig de mestbriketten te persen en je eigen brandstof te produceren.
Met dit boek wil ik jullie meenemen in de wondere wereld van mest en de beginselen van de mestbriketten. Je kijk op mest zal nooit meer hetzelfde zijn…
Let maar op!!! als je op buiten rit bent en je paard mest, denk je, tja daar liggen weer twee mestbriketten.
Het Veldhuys aanvaard geen aansprakelijkheid voor eventuele schadelijke gevolgen die kunnen ontstaan bij het gebruik van gegevens uit deze uitgave.